Η ιστορία της Αλβανίας
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]Τον τελευταίο πολύς λόγος γίνεται από πού είναι οι Αλβανοί και αν είναι απόγονοι των αρχαίων Ιλλυρίων ή όχι
Καταρχήν θεωρώ λογική την προσπάθεια των Αλβανών να βρούν και να βγάλουν ρίζες μιας και αυτό κάθε λαός το έχει ανάγκη , πολύ περισσότερο το νεαρό κράτος των Αλβανών (και η ιστόρία έχει καταγράψει πάμπολλα παραδείγματα τέτοιων προσπαθειών).
Ας δούμε τις παραμέτρους του θέματος
Οι πρώιμοι κάτοικοι της περιοχής που καλύπτει σήμερα η Αλβανία ήταν τμήμα του πληθυσμού που ήταν διασκορπισμένος στην ακτογραμμή των περισσότ
Οι πρώιμοι κάτοικοι της περιοχής που καλύπτει σήμερα η Αλβανία ήταν τμήμα του πληθυσμού που ήταν διασκορπισμένος στην ακτογρα
1. Είμαστε λένε οι Αλβανοί ένας πανάρχαιος λαός απόγονος των αρχαίων Ιλλυρίων
Μια εύκολη και απλοϊκή προσέγγιση μιας και ουτως ή άλλως κατοικούν στην ευρεία περιοχή που κάποτε ονομάζονταν Ιλλυρία.
Κάποιος έγραψε ότι σήμερα γίνονται ανασκαφές σε δέκα σημεία για να βρούν τις αποδείξεις. Ναι σιγά το νέο . Λογικά θα βρούν αρχαία αφου είναι γνωστή η κατοίκηση και το πέρασμα διαφόρων λαών από την περιοχή. Θα φτιάξουν και μια ιστοριούλα που ευπρόσδεκτα αυτιά θα την ακούσουν και λύθηκε το ζήτημα. Πάρακάτω θα αναπτύξω το «γιατί ΔΕΝ μπορεί να είναι»
2.Μήπως ηταν Ελληνες οι αρχαίοι Ιλλυριοι
Οπως λένε και οι γραφές οι αρχαίοι Ιλλύριοι υπήρξαν .
Πιθανότατα ΔΕΝ ήταν Ελληνικό φύλλο
Οι αρχαίοι Ελληνες αναφέρονταν σε κάποιον που μιλούσε την ιλλυρική με τη φράση "ιλλυρίζειν" και αυτό δείχνει οτι οι άνθρωποι αυτοί μιλούσαν μια διαφορετική γλώσσα
Ειναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα λιγοστά αρχαιολογικά ευρήματα που αφορούν τους Ιλλυριούς είναι διαφορετικά από τα Ελληνικά.
Είχαν όμως νταραβέρια με τους αρχαίους Ελληνες υπήρχαν και ελληνικές αποικίες εκεί.
Ενδεικτικά
- Η Απολλωνία, σημαντική πόλη που ιδρύθηκε τον 6ο π.χ. αιώνα από Κερκυραίους και Κορινθίους.
-Το Νυμφαίο, βρέθηκαν πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα.
- Η Επίδαμνος, το αρχαίο Δυρράχιο, που έκοβε και νομίσματα με τα γράμματα ΔΥΡ.
- Η Φοινίκη που χτίστηκε το 230 π.χ., στην περιοχή των Αγίων Σαράντα, εκεί που βρίσκεται το σημερινό Φοινίκιο.
-Η Χιμαίρα - η σημερινή Χειμάρα - και ακόμη η Βυλλιακή,το Θρόνιο, η Αμάντα, ο Ωριχος και άλλες.
Εχουμε και συμμετοχές στους Ολυμπιακούς αγώνες
516 π.Χ. Τέθριππον Επίδαμνος (Ιλλυρία) Κλεοσθένης
472 π.Χ. Οπλίτης δρόμος Επίδαμνος (Ιλλυρία) [...]γίας
Αρα μπορεί να μην ήταν Ελληνες αλλά τυχόν προσμίξεις σαφώς και θα υπήρξαν .
3.Τι απέγινε άραγε ο λαός αυτός ?
Χάθηκε στο πέρασμα του χρόνου λέω εγώ .
Καθόλου παράξενο και πολύ φυσιολογικό τόσοι και τόσοι λαοί τους έφαγε η λαίλαπα του χρόνου. Και εδώ, έχουμε έναν λαό χωρίς σοβαρό πολιτισμό , χωρίς πολεμική ισχύ χωρίς επεκτάσεις του ζωτικού χώρου του. Επισημαίνω τα ελαχιστότατα γραπτά μνημεία που άφησε .
Το ονομα Ιλλυρία μπορεί να παρέμεινε στο πέρασμα του χρόνου αλλά ήταν απλά ένα τοπονύμιο που υποδήλωνε τόπο γεννησεως κάποιου και όχι εθνική καταγωγή.
Τα όρια αυτού του τόπου στο πέρασμα του χρόνου αυξομειώνονταν κατά το δοκούν. Είναι χαρακτηριστική η γκάφα πάρα πολλών ιστοριογράφων του 17ου και 18ου αιώνα που αποκαλούν Ιλλυρίους τους Σέρβους (και όχι τους Αλβανούς )
Εάν προσθέσει κάποιος και το γεγονός ότι η Ιλλυρία ήταν και είναι ένας κακοτράχαλος τόπος που η ανθρώπινη κατοίκηση δεν ήταν και εύκολη όπως σε ένα πεδινό τόπο εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι ανα χρονικές περιόδους είχαμε μετακινήσεις.
4.Εχουν σχέση οι Αλβανοί με τους αρχαίους Ιλλυρίους
Πιθανότατα καμιά , ίσως ελαχιστότατα ψήγματα να υπάρχουν αλλά ψήγματα και τίποτα άλλο . Το χρονικό κενό που έπαψαν να υπάρχουν σαν έθνος οι Ιλλυρίοι έως στις αρχές του 11ου αιώνα είναι τεράστιο .
Επιστημονικές αποδείξεις ΔΕΝ υπάρχουν ουτε σοβαρά επιστημονικά ευρήματα.
Τίποτα στην γλώσσα τους δεν μπορεί να κουμπώσει με την γλώσσα των αρχαίων Ιλλυρίων αφού όπως ξανάπα δεν έχουμε και κείμενα από τους αρχαίους Ιλλυρίους και η αλβανική γλώσσα έχει γραπτό λόγο μόνο τα τελευταία 150 χρόνια.
5. Μήπως οι Αλβανοί ήρθαν από τον Καύκασο ?
Ο Στράβωνας και ο Πτολεμαίος μίλησαν για έναν τόπο κάπου κοντά στην Κασπία με το όνομα Αλβανία αλλά σαφώς δεν πρέπει να έχει σχέση με τους Αλβανούς.
Μιλάμε για μια ονοματολογία πολύ προγενέστερη της πρώτης ονοματολογίας των Αλβανών στον Ευρωπαικό χώρο. (και εδώ το χρονικό χάσμα είναι καταλυτικό)
Δεν έχει καταγραφεί ιστορικά κάποια μαζική μετακίνηση από τα μέρη εκείνα στην σημερινή Αλβανία.
Κυρίως δεν υπάρχει καμιά γλωσσική σχέση με τους λαούς της περιοχής ούτε και στα ήθη και έθιμα.
Η αίσθηση που έχω είναι ότι η πρώτη ονομασία του λαού αυτού ήταν «Αμπεν» ή «Αρμπάν» αργότερα έγινε «Αλμπάν» και τέλος «Αλβανοί»
6......και τότε από πού κατάγονται οι Αλβανοί-Αρβανίτες
Η απάντηση παραπέμπει στο πώς γεννιέται ένα έθνος.
Εκεί στο Μεσαίωνα ένα μίγμα ανθρώπων διαφόρων φυλών Ιταλών, Σλαύων , Ελλήνων Ηπειρωτών ,πιθανών ελαχίστων γηγενών και άλλων , άρχισε σιγά σιγά να αποκτά κοινά συμφέροντα, κοινή λαλιά, κοινά έθιμα και τέλος εθνική συνείδηση. Η καταλυτική παρουσία του ηγεμόνα της Ηπείρου (ούτε της Ιλλυρίας ούτε της Αλβανίας) Γεωργίου Καστριώτη η Σκεντέρμπεη ένωσε τις διάφορες αρβανίτικες φάρες και με την συνεχώς αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ τους άρχισαν να παίζουν ρόλο στα Βαλκάνια ώσπου ήρθε η θρησκευτική διαφοροποίηση για να τους διασπάσει..
Αυτή πιστεύω είναι η καταγωγή των Αρβανιτών-Αλβανών και σίγουρα κάποιοι θα ενοχληθούν αλλά δεν βλέπω λογικά άλλη εξήγηση