[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]Την άμεση αντίδραση τόσο του Δήμου Ευρώτα όσο και της Περιφέρειας Πελοποννήσου προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ», σχετικά με τα κρούσματα ελονοσίας στην περιοχή και τα θύματα που περιγράφονται στο ρεπoρτάζ.
Χθες έγινε σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, καθώς επίσης ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Γρυπιώτης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Όπως αναφέρθηκε, η περιφέρεια αναμένεται να κινηθεί νομικά εναντίον του δημοσιεύματος.
Ο Δήμος Ευρώτα εξέδωσε επίσης ανακοίνωση:
Έκπληξη, απορία και ερωτηματικά γεννά το πρωτοσέλιδο της έγκριτης εφημερίδας ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012), τόσο για τον τρόπο χειρισμού του θέματος εκ μέρους του δημοσιογράφου κου Γιώργου Φράγκου, όσο και για την επιλογή του χρόνου.
Συγκεκριμένα το δημοσίευμα ανέφερε 35 θανάτους στη Λακωνία.
1) Καλούμε και εγκαλούμε την εφημερίδα να παραθέσει στοιχεία. Σε άλλη περίπτωση μένει έκθετη στο Πανελλήνιο και ως Δήμος είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των συμπολιτών μας από την κατάπτυστη και κακόβουλη είδηση.
2) Με λεκτικούς ακροβατισμούς, προφανώς χάριν της δημοσιότητας, επιχειρεί να διασυνδέσει τα προβλήματα που υπάρχουν στους πάσης φύσεως μετανάστες ανά την Ελλάδα, επικεντρώνοντάς τα στην περιοχή μας.
3) Επιχειρεί χωρίς να έχει γνώση, τόσο της περιοχής και των προβλημάτων της όσο και των δράσεων που υλοποιούνται όλο αυτό το χρονικό διάστημα, να διαμορφώσει κλίμα ανασφάλειας στην περιοχή μας.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ Απαντώντας σε δημοσίευμα που έκανε λόγο για 35 θανάτους από ελονοσία στο νομό Λακωνίας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διευκρινίζει ότι έχουν μεν καταγραφεί κρούσματα της ασθένειας στην Ελλάδα, όχι όμως και θάνατοι.
«Είναι γεγονός ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα ελονοσίας στην Λακωνία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα. Κατά τη διάρκεια του 2011 έχουν δηλωθεί συνολικά 57 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων 27 σε Έλληνες, χωρίς ιστορικό μετακίνησης σε χώρες ενδημικές για ελονοσία, 7 σε αλλοδαπούς από μη ενδημικές χώρες, και 23 σε αλλοδαπούς από ενδημικές χώρες, κυρίως από το Πακιστάν» αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη.
Τονίζει όμως ότι «δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι που οφείλονται στην ελονοσία σε καμία περιοχή της χώρας, ενώ ένας υπερήλικας ασθενής στη Λακωνία, ο οποίος έπασχε από ελονοσία, απεβίωσε λόγω σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων».
Επισημαίνει ακόμα ότι όλα τα κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί στην Λακωνία οφείλονται σε στέλεχος του παράσιτου της ελονοσίας (P.vivax) το οποίο προκαλεί συνήθως ηπιότερα συμπτώματα.
Παρόλα αυτά, τα δεκάδες κρούσματα που καταγράφηκαν πέρυσι δημιουργούν την ανησυχία ότι η ασθένεια έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, δηλαδή ότι υπάρχει εγχώρια μετάδοση.
Μάλιστα, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσαν τον Οκτώβριο οδηγία για τους ταξιδιώτες προς Λακωνία με σύσταση χημειοπροφύλαξης για την ελονοσία. Η οδηγία όμως ήρθη στις 16 Δεκεμβρίου.