μπεμπα Trial moderators
| Θέμα: Διπλό χτύπημα: Μειώνουν τους μισθούς και αυξάνουν τους φόρους Σαβ 17 Μαρ 2012, 09:18 | |
| [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]Θα ''τσούξουν'' τα φετινά εκκαθαριστικά - Διαβάστε πόσα παραπάνω θα πληρώσετε - Την ίδια ώρα το ΔΝΤ απαιτεί χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα - Αλλιώς μας απειλούν ξανά με άτακτη έξοδο από την ευρωζώνη
Αυξημένους φόρους θα περιλαμβάνουν φέτος τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τα εισοδήματα του 2011 των φορολογούμενων πολιτών. Το αφορολόγητο όριο έφτασε στα 5.000 ευρώ, ενώ οι αυξήσεις των τεκμηρίων στα ακίνητα και τα αυτικίνητα αγγίζουν το 70%, στις πισίνες το 60%, και στα σκάφη το 200%. Όσοι συγκεντρώνουν περισσότέρες αποδείξεις δε θα λάβουν καμία “έκπτωση” φόρου αλλά αντίθετα όσοι έχουν λιγότερες αποδείξεις θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω.Επίσης έρχεται “μαχαίρι” σε όλες τις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια.
Συγκεκριμένα όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα θα πληρώσουν σε πρόσθετους φόρους μέχρι και 900 ευρώ το χρόνο, ενώ όσοι έχουν παιδία από 1.040 εως και 2.750 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Τα ποσά αυτά θα κληθούν να πληρώσουν οι υπόχρεοι μετά τις 15 Ιουνίου αφού τότε λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (ατομικών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, γεωργικών εισοδημάτων, μισθωτών κ.λπ.), ανεξάρτητα αν η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου ή χειρόγραφα μέσω ΔΟΥ και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.
Από τη μία λοιπόν θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν περισσότερα στους φόρους και από την άλλη έρχονται περικοπές σε μισθούς και απολύσεις. Και όλα αυτά τα απαιτεί το ΔΝΤ υπό την απειλή της “άτακτης” εξόδου από την ευρωζώνη.
Αναλυτικά από φέτος μέχρι το 2015, το 22% των δημοσίων υπαλλήλων θα φύγει ακόμα και με απολύσεις, ενώ θα μπει “μαχαίρι” σε μισθούς και στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει ότι "ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή 50% υψηλότερος της Πορτογαλίας, 17% υψηλότερος από αυτόν της Ισπανίας και πολλαπλάσιος χωρών, όπως η Κροατία για παράδειγμα. Αν και είναι σαφές ότι αυτές οι αλλαγές στο βασικό μισθό δεν θα φέρουν ανάπτυξη με λιγότερη κατανάλωση και έσοδα από φορολογία στον τομέα που αφορά την αγορά, είναι όμως βασική παράμετρος για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας".
Σύμφωνα με το ΔΝΤ αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία προκειμένου να εξοικονομηθούν 14 δισ. ευρώ (περίπου 7% του ΑΕΠ), ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013 και 2014. Το Ταμείο προειδοποιεί ότι καθυστερήσεις στην προώθηση διαρθρωτικών μέτρων θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε βαθύτερη ύφεση ή ακόμη και έξοδο από την ευρωζώνη χωρίς καμία περαιτέρω οικονομική στήριξη. | |
|