μπεμπα Trial moderators
| Θέμα: Η γιορτή που είναι γένους θηλυκού… Πεμ 08 Μαρ 2012, 02:26 | |
| [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]Όσο παρωχημένοι και να είναι οι εορτασμοί των παγκόσμιων ημερών, η φιλοσοφία και η ιστορία που κουβαλούν χαίρει σεβασμού.
Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ας θυμηθούμε πως φτάσαμε στο 2012 μέσα από τη γυναικεία ματιά της ιστορίας:
8 Μάρτη του 1857
«Εγκαινιάζεται» η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας ως ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 στην Νέα Υόρκη. Η γιγαντιαία διαμαρτυρία έγινε από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας οι οποίες αξίωναν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι, μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία.
Πολύ γρήγορα όμως η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.
1910 Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη, καθιερώθηκε η 8η ημέρα του Μαρτίου, ως «διεθνής εργαζόμενων γυναικών» έπειτα από πρόταση της επαναστάτριας Κλάρας Τσέτκιν.
Τοπ 1977 ο ΟΗΕ καθιέρωσε τη σημερινή ημέρα ως ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Διεθνή Ειρήνη.
Η θέση της γυναίκας στην Ελλάδα
Η θέση της γυναίκας στην Ελλάδα ήταν ανύπαρκτη! Μόλις το 1945 αναγνωρίζεται η ισότητα της γυναίκας από το ανώτερο όργανο.
Το ψήφισμα του Εθνικού Συμβουλίου των Κορυσχάδων λέει ρητά: «Όλοι οι Έλληνες άνδρες και γυναίκες έχουν τα ίδια πολιτικά και αστικά δικαιώματα».
Το ψήφισμα του Εθνικού Συμβουλίου που έχει χαρακτήρα προσωρινού συνταγματικού χάρτη, αναγνωρίζει για πρώτη φορά τα ίσα πολιτικά δικαιώματα των δύο φύλων. Οι γυναίκες ψηφίζουν ισότιμα και εκλέγονται στο Εθνικό Συμβούλιο.
Με τον νόμο 2159, κατοχυρώνεται το 1952 το δικαίωμα της γυναίκας όχι μόνο να εκλέγει αλλά και να εκλέγεται. Ωστόσο, οι γυναίκες δεν ψηφίζουν τον Νοέμβριο στις εκλογές που γίνονται τότε γιατί δεν είχαν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι.
Στις επαναληπτικές εκλογές όμως, εκλέγεται με την παράταξη «Ελληνικός Συναγερμός» η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής, η Ελένη Σκούρα.
| |
|