μπεμπα Trial moderators
| Θέμα: Τι αλλάζει στις μεταθέσεις των στρατιωτικών Σαβ 25 Φεβ 2012, 01:48 | |
| [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]Ριζικές αλλαγές που φιλοδοξούν να διασφαλίσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα, την αξιοκρατία, αλλά και την αξιοπρέπεια του ένστολου ανθρώπινου δυναμικού κατά τη διαδικασία των υπηρεσιακών μεταθέσεων περιλαμβάνει σχέδιο υπουργικής απόφασης που έστειλε χθες για εσωτερική διαβούλευση στα Γενικά Επιτελεία και τις μονάδες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Ραγκούσης.
Βασικός πυρήνας της απόφασης είναι «η πλήρης διαύγεια» των επιλογών, ώστε η αξιοποίηση των αντικειμενικών υπηρεσιακών και κοινωνικών κριτηρίων που επέβαλαν ο νόμος και η αντίστοιχη απόφαση του 2010 να μεγιστοποιείται, αλλά και «να διασφαλίζεται το ένστολο στέλεχος από τις… σειρήνες των εκδουλεύσεων από οποιονδήποτε», όπως επισημαίνουν συνεργάτες του κ. Ραγκούση. Παράλληλα διασφαλίζονται πλήρως οι έχοντες κοινωνικούς λόγους με κατ’ εξαίρεση μετάθεση όπως και οι έχοντες σύζυγο ένστολο στο θέμα της συνυπηρέτησης. Ακόμα βάζει τέρμα στη λογική του «τσαντιριού» για τις οικογένειες των στρατιωτικών, όπως επισημαίνεται, με την καθιέρωση ανώτατου ορίου 6 μεταθέσεων σε μια 25ετία μακριά από τον τόπο καταγωγής και μετά τοποθέτηση στον τόπο προτίμησης. Οι ρυθμίσεις αυτές αποσκοπούν, όπως λένε συνεργάτες του κ. Ραγκούση, στην ανακούφιση των στελεχών σε αυτή την οικονομικά δύσκολη περίοδο και αφού είναι αδύνατο να γίνουν αυξήσεις μισθών.
Παρότι διατηρούνται οι σημαντικές αλλαγές της προηγούμενης απόφασης (μοριοδότηση, αιτιολόγηση, ενδικοφανής προσφυγή, κοινωνικά κριτήρια, καθιέρωση Συμβουλίων μεταθέσεων ex officio κ.λπ.), οι καινοτομίες της νέας απόφασης έχουν, αναλυτικά, τρεις κατευθύνσεις: Στον τομέα της διαφάνειας και της αξιοκρατίας
Με «προκήρυξη» δημοσιοποιούνται μέχρι 10/11 στους στρατιωτικούς οι κενές θέσεις στρατιωτικών ανά βαθμό, ειδικότητα και μονάδα που πρέπει να καλυφθούν κάθε έτος με μεταθέσεις αξιωματικών και υπαξιωματικών, όπως και τα μόρια κάθε κριτηρίου. Οι δηλώσεις – επιθυμίες των στρατιωτικών γίνονται μέχρι 31/1.
Η κάλυψη των θέσεων γίνεται από τα ex officio συγκροτημένα Συμβούλια με μοριοδότηση – μέσω αντικειμενικών επαγγελματικών και κοινωνικών κριτηρίων – γνωστών σε όλους. Οι πίνακες με τους υπό μετάθεση στρατιωτικούς πλήρως αιτιολογημένοι και με αναλυτικά όλα τα μόρια όλων όσων συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής, κοινοποιούνται αμελλητί σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή σε όλους τους ενδιαφερομένους μέχρι 31/3 μαζί με πίνακα και όσων δεν μετατίθενται, με αιτιολογία ώστε είναι στη διάθεση καθενός για σύγκριση, αλλά και αξιοποίηση της υπάρχουσας διαδικασίας της ενδικοφανούς προσφυγής που η νέα υπουργική απόφαση ενισχύει επ’ ωφελεία του προσφεύγοντος. Μετά την εκδίκαση τυχόν προσφυγών σε 5 ημέρες και αφού υπάρξει αιτιολογημένη απάντηση, ορίζεται ότι οι μεταθέσεις πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι 5 Σεπτεμβρίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εξής περιορισμός επ’ ωφελεία του στρατιωτικού: για διάστημα 25 ετών συνολικής υπηρεσίας καθορίζεται για κάθε στέλεχος ανώτερο όριο μεταθέσεων οι έξι μεταθέσεις, εκτός του δήμου με εξαίρεση των περιφερειακών ενοτήτων Αττικής και Θεσσαλονίκης στους οποίους υπάγεται ο τόπος πρώτης προτίμησης του στελέχους. Προβλέπεται επίσης ότι μετά την παρέλευση 25ετούς συνολικής υπηρεσίας το στέλεχος μπορεί να μετατίθεται στον τόπο προτίμησής του και εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, μετατίθεται σε μονάδα ή υπηρεσία του οικείου ή άλλου Κλάδου των ΕΔ που απέχει το ανώτερο 80 χιλιόμετρα από αυτόν εντός της περιφερειακής ενότητας στην οποία υπάγεται ο τόπος πρώτης προτίμησης του στελέχους. Στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, προστασίας οικογένειας κ.λπ.
Καθιερώνεται η υποχρεωτική – για την υπηρεσία – μετάθεση πέραν των κανονικών θέσεων, όσων έχουν κοινωνικούς λόγους οι οποίοι προσδιορίζονται ακριβώς στον υπάρχοντα νόμο 3883/2010 (πολύτεκνοι, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, πάσχοντες από δυσίατα νοσήματα, ύπαρξη τέκνων με αναπηρία κ.λπ.). Μοναδική εξαίρεση μη μετάθεσης είναι τυχόν σοβαρός επιχειρησιακός λόγος που όμως διαπιστώνεται, βάσει υπηρεσιακών εισηγήσεων, από τον ίδιο τον υπουργό.
Υποχρεωτική καθίσταται – για την υπηρεσία – και η συνυπηρέτηση ένστολων συζύγων ή και ένστολο με δημόσιο υπάλληλο ανεξαρτήτως μορίων, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις. Αυτό γίνεται με βελτίωση υπαρχουσών διατάξεων, όπως βελτίωση γίνεται και στους όρους για αμοιβαία μετάθεση. Ανάλογη ρύθμιση εξασφαλίζει ουσιαστικά μη μετάθεση ή μετάθεση σε κοντινή απόσταση (μέχρι 100 χλμ.) ένστολου γονέα παιδιού που φοιτά στη Β’ και Γ’ Λυκείου για να μην αλλάξουν σχολικό περιβάλλον. Σε αυτή την περίπτωση νοούνται και μονάδες άλλου κλάδου. Γονείς παιδιών με αναπηρία 67%, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, διαζευγμένοι κ.λπ. έχουν προτεραιότητα σε μετάθεση. Διαβούλευση – εσωτερικός διάλογος
Οι νέες ρυθμίσεις αποτελούν, όπως λένε συνεργάτες του Γιάννη Ραγκούση, προϊόν επεξεργασίας βασικών κατευθύνσεών τους από τα Γενικά Επιτελεία, ενώ ελήφθησαν υπόψη ισχύοντα σε ξένους στρατούς αλλά και προτάσεις φορέων ενστόλων. Επίσης διάφορες παρατηρήσεις από την εφαρμογή της ρύθμισης του 2010. Ωστόσο, όπως λένε συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Ραγκούση, το βασικό είναι ότι το σχέδιο της απόφασης ήδη απόστελλεται και πέραν των θεσμικώς οριζομένων για διαβούλευση και σε όλες τις μονάδες για να λάβουν γνώση και να εκφραστούν όσοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί το επιθυμούν με παρατηρήσεις και σχόλια. | |
|