[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.] Ένας στους τέσσερις Iταλούς ζει κοντά στο όριο της φτώχειας ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Ιταλίας Ενρίκο Τζοβανίνι, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την κατάσταση με αποτελεσματικά μέτρα και νομικές παρεμβάσεις.
Τον μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν χωρίς τα απαραίτητα προς το ζην αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, οι διαζευγμένες μητέρες, οι πολύτεκνες οικογένειες και όσοι ζουν στην Κάτω Ιταλία
«Το σοβαρότερο στοιχείο είναι ότι η ανεργία των νέων κάτω 29 ετών συνέχισε να αυξάνεται στη διάρκεια των πρώτων τριών τριμήνων του 2011 ως συνέπεια της απώλειας άλλων ογδόντα χιλιάδων θέσεων εργασίας», ανέφερε ο Ιταλός αξιωματούχος.
Ειδικότερα το 24,5% των Ιταλών ζει είναι κοντά στο όριο της φτώχειας, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 21,5%.
Τον μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν χωρίς τα απαραίτητα προς το ζην αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, οι διαζευγμένες μητέρες, οι πολύτεκνες οικογένειες και όσοι ζουν στην Κάτω Ιταλία. Ο Τζοβανίνι πρόσθεσε ότι στην ηλικιακή κατηγορία των νέων μέχρι 24 ετών, η ανεργία στην Ιταλία αγγίζει το 31%. Η μόνη χώρα που παρουσιάζει πιο αρνητική επίδοση είναι η Ισπανία.
Στο μεταξύ, ο διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Λουίτζι Τζαμπαολίνο,δήλωσε χτες ότι “η διαφθορά και παρανομία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες” στη χώρα, μια ολόκληρη εικοσαετία μετά το σκάνδαλο “καθαρά χέρια” που οδήγησε σε κατάρρευση το μεταπολεμικό πολιτικό σύστημα της Ιταλίας. «Οι διαστάσεις των φαινομένων αυτών είναι πιθανώς, πολύ πιο μεγάλες από αυτές που καταφέρνουν να δουν το φως της δημοσιότητας», πρόσθεσε ο Τζαμπαολίνο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η φοροδιαφυγή σ' ό,τι αφορά τον φόρο προστιθέμενης αξίας, αγγίζει το 36%, που είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Η μόνη χώρα που σημειώνει πιο αρνητική επίδοση, είναι η Ισπανία, με ποσοστό 39%».
Σε ό,τι αφορά την πληρωμή του τέλους ακινήτων από την Καθολική Εκκλησία, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε ότι «πρόκειται να εξαιρεθούν από την πληρωμή του φόρου μόνον κτήρια τα οποία χρησιμοποιούνται αποδεδειγμένα μόνον για δραστηριότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».