μπεμπα Trial moderators
| Θέμα: Συσσίτια στα σχολεία εν έτει 2012 Σαβ 04 Φεβ 2012, 23:50 | |
| [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]Πριν από λίγα χρόνια θα ακουγόταν σαν κακόγουστο αστείο, σήμερα όμως είναι η σκληρή πραγματικότητα. Το υπουργείο Παιδείας προχωράει στη διανομή γευμάτων σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της Αθήνας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα υποσιτισμού που καταγράφονται μεταξύ των μαθητών.
Στην Ελλάδα του 2012 συνέβη, λοιπόν, το αδιανόητο: μικρά παιδιά να μην έχουν να φάνε ούτε ένα κουλούρι εξαιτίας του οικονομικού αδιεξόδου που βιώνουν οι οικογένειές τους. Οι σχετικές αναφορές είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα και κινητοποίησαν το υπουργείο Παιδείας που ζήτησε σχετικά στοιχεία από τους περιφερειακούς διευθυντές.
Οι απαντήσεις τις οποίες έλαβε έδειξαν ότι υπάρχουν όντως περιπτώσεις μαθητών, αλλού μεμονωμένες και αλλού περισσότερες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στη σίτισή τους. Ετσι, μέσα στην εβδομάδα ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα διανομής μικρογευμάτων στους μαθητές έντεκα δημοτικών σχολείων και επτά νηπιαγωγείων σε συγκεκριμένες περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής (κέντρο Αθήνας, Μενίδι, Ταύρος).
Η ανακοίνωση του προγράμματος έγινε στη Βουλή από την υφυπουργό Παιδείας Εφη Χριστοφιλοπούλου, ύστερα από ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Οπως είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου, τα μικρογεύματα θα περιλαμβάνουν «ό,τι πιο καλό και ελληνικό υπάρχει στη διατροφή, δηλαδή γάλα, μπισκότα με δημητριακά, φρούτα και σάντουιτς». Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος στιγματισμού των μαθητών που χρήζουν βοήθειας, τα μικρογεύματα θα παρέχονται στο σύνολο των μαθητών των εν λόγω σχολείων, που ανέρχονται σε περίπου 2.500, ενώ η χρηματοδότηση του προγράμματος θα προέλθει από το ΕΣΠΑ.
Η διανομή των τροφίμων θα γίνεται με κουπόνια και σε συνεργασία με τα κυλικεία των σχολείων. Η τελική μορφή του προγράμματος και όλεες οι λεπτομέρειες αναμένεται να διευκρινιστούν αύριο, στη συνάντηση του συνεταιρισμού των κυλικείων με τους αρμοδίους του υπουργείου Παιδείας. Οπως αναφέρει στην «Espresso της Κυριακής» η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικείων Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων Φρατζέσκα Τατούλη, το «μενού» των μικρογευμάτων θα είναι διαφορετικό κάθε ημέρα της εβδομάδας, αλλά θα είναι κοινό για όλους τους μαθητές.
«Τα παιδιά θα τρώνε ό,τι πιο υγιεινό υπάρχει» λέει η κ. Τατούλη, προσθέτοντας ότι το σάντουιτς ή το τοστ των παιδιών θα συνοδεύεται από γάλα, χυμό ή φρούτα. «Μακάρι αυτό το πρόγραμμα να επεκταθεί και στα άλλα σχολεία, για να μπορούν τα παιδιά να έχουν τουλάχιστον ένα δεκατιανό, γιατί πάρα πολλά παιδάκια σε πάρα πολλά σχολεία δεν έχουν δεκατιανό και η δουλειά στα κυλικεία έχει πέσει κατακόρυφα» παρατηρεί η ίδια.
Κινητοποιούνται και οι δήμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης
Η πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας δεν είναι η μόνη που εκδηλώνεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Αντίστοιχη κινητοποίηση υπάρχει και από πλευράς δήμων, που προσπαθούν να καταγράψουν το μέγεθος του προβλήματος και κυρίως να προσφέρουν κάποια λύση.
Από τους μεγάλους δήμους της χώρας, ο πρώτος που αποφάσισε να στηρίξει έμπρακτα τα πεινασμένα παιδιά είναι εκείνος της Αθήνας, που έχει ήδη ξεκινήσει τη διανομή γευμάτων σε σχολεία εντός των ορίων της πόλης. «Αυτήν τη στιγμή ο δήμος καλύπτει περί τα 300 γεύματα ημερησίως, σε σχολεία -κυρίως ολοήμερα δημοτικά- μέσω του βρεφοκομείου Αθηνών» δηλώνει στην «Espresso της Κυριακής» η αντιδήμαρχος Παιδείας Νέλλη Παπαχελά.
Πρόκειται κατά κύριο λόγο για σχολεία που βρίσκονται στον Κολωνό, στο Μεταξουργείο και κοντά στην Αχαρνών. Οι υποσιτιζόμενοι μαθητές είναι τόσο παιδιά οικονομικών μεταναστών όσο και Ελληνόπουλα. «Σας διαβεβαιώνω ότι ο δήμος δεν ρωτάει ποια παιδιά υποσιτίζονται, τα παιδιά είναι παιδιά» υπογραμμίζει η κ. Παπαχελά, προσθέτοντας ότι ο δήμος Αθηναίων έχει καλέσει τους διευθυντές των σχολείων να αναφέρουν τυχόν άλλα αντίστοιχα περιστατικά. Η διανομή των γευμάτων γίνεται με το φορτηγάκι του δημοτικού βρεφοκομείου της Αθήνας, που πηγαίνει φαγητό στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Μέχρι στιγμής ο δήμος αντεπεξέρχεται στις ανάγκες. «Από δω και πέρα, υπάρχει ένα θέμα λόγω του ότι έφυγαν πολλοί συμβασιούχοι, και από τον δήμο και από το βρεφοκομείο. Θα έχουμε μια δυσκολία, αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να καλύψουμε και ό,τι άλλες ανάγκες υπάρξουν» καταλήγει η αντιδήμαρχος.
Μέσα στην εβδομάδα αντίστοιχο πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει και στη Θεσσαλονίκη. Οπως αναφέρει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Καλυψώ Γούλα, ο δήμος έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 600 μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δεν σιτίζονται επαρκώς, τουλάχιστον στον χώρο του σχολείου. Η ενίσχυση της διατροφής των παιδιών αυτών θα γίνει μέσα από τα κυλικεία των σχολείων και το σχετικό κονδύλι ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 32.000 ευρώ. Οι πρακτικές λεπτομέρειες θα καθοριστούν εντός των ημερών, ενώ η διανομή θα γίνεται με τρόπο διακριτικό, ώστε να μην προκληθούν προστριβές μεταξύ των μαθητών.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση, λέει η κ. Γούλα, ύστερα από έρευνα που έκανε για να διαπιστώσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα παιδιά. Από κει και πέρα, θα προσπαθήσει να προχωρήσει και ένα βήμα παραπάνω, στη στήριξη των οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες: «Θέλουμε να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους δίπλα μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία κάθε μέρα αυξάνονται. Το θέμα είναι να διερευνήσουμε ακριβώς το πού μπορούμε να προστρέξουμε γιατί δεν είναι δυνατό να καλύψεις κάθε πρόβλημα. Ομως τα παιδιά είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι, άρα ξεκινάς από κει». | |
|