μπεμπα Trial moderators
| Θέμα: Κουτρουμάνης: «Κατά 25% μειώθηκαν οι μισθοί από το 2009»! Τετ 01 Φεβ 2012, 08:04 | |
| [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]Δραματική μείωση των μισθών κατά 9,2 δισ. ευρώ καταγράφεται από το 2009 έως τις αρχές του 2012, ενώ εντός του τρέχοντος έτους οι μισθοί αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 7,6% ανά άτομο σε σχέση με το 2011.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για τον ΕΟΠΠΥ, αλλά και για την μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της μείωσης των μισθών.
Το μισθολογικό κόστος το 2009 έφθανε τα 36 δισ. ευρώ, σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι στις αρχές του 2012 έχει μειωθεί στα 26 δισ. ευρώ (ποσοστό 25%). Δηλαδή η απώλεια για τους μισθούς φθάνει τα 9,2 δισ. ευρώ και η απώλεια εσόδων για το ΙΚΑ τα 4,2 δισ. ευρώ.
Ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε ότι το 2012 η μεταβολή - μείωση του μισθού ανά άτομο σε σχέση με τις αποδοχές του 2011 αναμένεται να αγγίξει το 7,6%.
Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι τυχόν νέα βίαιη μεταβολή των μισθών προς τα κάτω, με την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού ή της μείωσης του κατώτατου μισθού, θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση της ύφεσης και περαιτέρω μείωση των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία. Μέχρι τώρα η εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων έχει μειωθεί κατά 8% με αποτέλεσμα τα ετήσια έσοδα των ταμείων να είναι κατά 6,7 δισ. ευρώ λιγότερα.
Το αδιέξοδο για τα ταμεία επιτείνει και το γεγονός ότι τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται αύξηση των συνταξιούχων κατά 60.000 με 70.000 ανά έτος.
Για τον περιορισμό των δαπανών ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε ότι ήδη έχουν γίνει τα εξής:
- Μείωση της δαπάνης για το φάρμακο στα 3,6 δις ευρώ για το 2012 σε σχέση με το 2009. Η εφαρμογή του ενιαίου συνταγολογίου σε συνδυασμό με την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης διασφαλίζει τον πλήρη έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.
-Εξασφάλιση των κύριων συντάξεων, παρά το γεγονός ότι η ήδη υπάρχουσα μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων δεν συνοδεύεται και από μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις, λόγω της αύξησης των συνταξιούχων
-Διακοπή 37.500 κύριων συντάξεων και 26.000 επικουρικών συντάξεων, μετά την απογραφή που πραγματοποιήθηκε, με κέρδος για τα ταμεία 450 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση.
-Μείωση των αναπηρικών συντάξεων, επί παραδείγματι στο ΙΚΑ από 11,5% σε 10,5%.
Για την τόνωση των εσόδων των ταμείων το υπουργείο Εργασίας έχει προχωρήσει στα εξής μέτρα:
- Ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που προβλέπει την καταβολή μικρών δόσεων και την προεξόφληση τρεχουσών εισφορών. Η ρύθμιση αυτή αποδείχθηκε ως η πιο αποδοτική, αποφέροντας στο ΙΚΑ έως 82 εκ. ευρώ μηνιαίως.
- Η κατάσχεση εις χείρας τρίτων, που πλέον εφαρμόζεται και για οφειλές κάτω του ενός εκ. ευρώ, αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα από οφειλές παρελθόντων ετών στα 100 εκ. ευρώ το μήνα.
- Προωθείται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 10%, με τη μορφή ριμπέιτ, στο τέλος κάθε 6μήνο, εφόσον όμως οι επιχειρήσεις πληρούν τις εξής τρεις προϋποθέσεις:
1. Χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, της οποίας η εφαρμογή μπορεί να ξεκινήσει μετά τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική διασύνδεση ΙΚΑ - ΣΕΠΕ - ΟΑΕΔ, βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της κάρτας εργασίας
2. Ταυτόχρονη καταβολή από τις επιχειρήσεις μισθών, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και εισφορών αποκλειστικά μόνο μέσω του τραπεζικού συστήματος.
3. Απόλυτη συνέπεια στην καταβολή εισφορών.
Τέλος ο υπουργός τόνισε πως η διευκόλυνση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση είναι αναγκαία, αλλά δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Στόχος η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης σε μία περίοδο που για το 35% των ασφαλισμένων δεν καταβάλλονται οι εισφορές, δηλαδή το 17% των επιχειρήσεων, το 38% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και το 36% των ελεύθερων επαγγελματιών. | |
|