μπεμπα Trial moderators
| Θέμα: Ελπίδα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ Παρ 27 Ιαν 2012, 09:54 | |
| [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]Ελπίδες για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ δίνει η δημιουργία κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβες από τη νόσο, για πρώτη φορά στο εργαστήριο. Η σημαντική αυτή πρόοδος αναμένεται να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς η εκφυλιστική αυτή νόσος επηρεάζει το νευρικό σύστημα.
Χαρακτηριστικό του Αλτσχάιμερ είναι η καταστροφή των νευρώνων και των συνάψεων στον εγκέφαλο, γεγονός που οδηγεί στη σταδιακή απώλεια μνήμης και σε δυσκολίες έκφρασης λόγου και συναισθημάτων. Η μέχρι σήμερα έρευνα περιοριζόταν σε μελέτες πάνω σε ανθρώπινα, μη νευρωνικά κύτταρα, ή σε αντίστοιχα μοντέλα ζωικών κυττάρων.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ωστόσο ανακάλυψαν έναν τρόπο παραγωγής ανθρώπινων κυττάρων, παίρνοντας δερματικά κύτταρα από δύο ασθενείς με σπάνια κληρονομική μορφή Αλτσχάιμερ, για τη δημιουργία νευρώνων που φέρουν τη βιοχημική σύσταση της νόσου.
«Η δημιουργία υψηλά εξευγενισμένων και λειτουργικών ανθρώπινων νευρώνων Αλτσχάιμερ δεν έχει επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν. Είναι ένα πρώτο βήμα. Δεν είναι τέλεια μοντέλα. Είναι όμως μια απόδειξη του concept. Τώρα γνωρίζουμε πώς να τους φτιάξουμε» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Λόρενς Γκόλντσταϊν, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία που απαιτεί συνεχείς ποιοτικούς ελέγχους. «Εχουμε να κάνουμε με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Δεν μπορούμε να διεξάγουμε βιοψία σε ασθενείς που βρίσκονται εν ζωή.
Οι ερευνητές πρέπει να προσπαθήσουν να αντιγράψουν μερικές από τις πτυχές της νόσου» πρόσθεσε.
Οπως αναφέρεται στα αποτελέσματα της μελέτης της επιστημονικής ομάδας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Nature», οι διαφορές ανάμεσα σε έναν υγιή νευρώνα και σε έναν νευρώνα με Αλτσχάιμερ είναι λιγοστές. Το γεγονός όμως ότι είναι σε θέση να αναπτύξουν τέτοιου είδους νευρώνες στο εργαστήριο θα βοηθήσει τους επιστήμονες να ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, γιατί το κόστος της νόσου είναι πολύ βαρύ. Χωρίς λύσεις θα χρεοκοπήσουμε, και οικονομικά και συναισθηματικά» τόνισε ο Γκόλντσταϊν. | |
|