Χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή μέθοδο εισαγωγής στα μάτια εμβρυικών βλαστικών κυττάρων, οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά στον κόσμο, να θεραπεύσουν εν μέρει δύο ανθρώπους που έπασχαν από μια εκφυλιστική μορφή τύφλωσης.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]Μάλιστα, η επέμβαση ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξουν οποιεσδήποτε παρενέργειες.
Η διεθνής ιατρική κοινότητα χαιρέτησε ως ελπιδοφόρο το εν λόγω επίτευγμα, το οποίο δημιουργεί προσδοκίες για την ευρύτερη αξιοποίηση των βλαστοκυττάρων για θεραπευτικούς σκοπούς στο μέλλον.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Advanced Cell Technology (ACT) και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος 'Αντζελες ολοκλήρωσαν το πρώτο στάδιο των κλινικών δοκιμών, ώστε να αποδείξουν σε λίγους εθελοντές (προς το παρόν δύο γυναίκες στις ΗΠΑ) ότι η θεραπεία είναι εφικτή και ασφαλής.
Η θετική έκβαση ανοίγει τον δρόμο για να διευρυνθεί σε δεύτερο στάδιο η εφαρμογή της τεχνικής στις ΗΠΑ και παράλληλα να ξεκινήσει το πρώτο στάδιο στην Ευρώπη, όπου μόλις άρχισαν οι πρώτες δοκιμές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, περίπου 50.000 εμβρυικά βλαστικά κύτταρα εμφυτεύθηκαν στον επιθηλιακό ιστό του αμφιβληστροειδούς δύο εθελοντριών, μιας γυναίκας μέσης και μιας τρίτης ηλικίας, που ήσαν νομικά τυφλές. Η επέμβαση δεν κράτησε πάνω από μισή ώρα.
Η δεύτερη ασθενής έπασχε από ξηράς μορφής εκφύλιση της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας (την συχνότερη μορφή τύφλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες) και η πρώτη από τη λεγόμενη νόσο Stargard, μια σχετικά σπάνια κληρονομική ασθένεια. Για καμία από τις δύο παθήσεις δεν υπάρχουν φάρμακα που να θεραπεύουν.