φραουλιτσα Trial moderators
| Θέμα: Ηλιακό έγκαυμα: Ανακαλύφθηκε ο λόγος που τσούζουμε Κυρ 15 Ιαν 2012, 03:59 | |
| [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως μία χημική ουσία που παράγει το δέρμα όταν το καίει ο ήλιος, είναι υπεύθυνη για τον πόνο που αισθανόμαστε.
Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην επινόηση νέων αναλγητικών φαρμάκων, τα οποία δεν θα καταπολεμούν μόνο τον πόνο του ηλιακού εγκαύματος, αλλά και τον χρόνιο πόνο.
Η μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες του King’s College του Λονδίνου, οι οποίοι εξέθεσαν σε υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) μικρά τμήματα του δέρματος 10 υγιών εθελοντών. Έτσι τους προκάλεσαν μικρά ηλιακά εγκαύματα, τα οποία μέσα σε δύο μέρες γίνονταν ολοένα πιο επώδυνα.
Στη συνέχεια, πήραν ιστικά δείγματα και τα εξέτασαν για εκατοντάδες γνωστά μόρια πόνου. Αποτέλεσμα: είχαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα του μορίου CXCL5.Το μόριο αυτό παράγεται όταν το δέρμα καίγεται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», η UVB επηρεάζει την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος και αποτελεί την κύρια αιτία ηλιακού εγκαύματος, το οποίο αποτελεί την πρώτη ένδειξη πως έχει υποστεί βλάβη το δέρμα από τον ήλιο.
«Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται πως το συγκεκριμένο μόριο παίζει σημαντικό ρόλο στον πόνο από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία Β», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Φυσιολογίας δρ Στηβ ΜακΜάον, από το Κέντρο Ασθενειών Σχετιζόμενων με την Ηλικία Wolfson του King’s College.
«Όμως η μελέτη αυτή δεν αφορά μόνον το ηλιακό έγκαυμα. Ελπίζουμε ότι έχουμε εντοπίσει έναν πιθανό στόχο που θα μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για τον πόνο και άλλων φλεγμονωδών παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα και η κυστίτιδα».
Από την πλευρά του, ο δρ Ντέιβιντ Μπένετ, νευρολόγος στο Νοσοκομείο του King’s College πρόσθεσε πως «πρόθεσή μας είναι να μελετήσουμε το μόριο αυτό και σε πάσχοντες από χρόνιο πόνο, με την ελπίδα ότι θα κατορθώσουμε να βρούμε γρήγορα αποτελεσματικές θεραπείες για τους ασθενείς». | |
|