Εκστρατεία αναζήτησης όλων των χαμένων θησαυρών που παραμένουν θαμμένοι στην ελληνική γη από την αρχαιότητα έως τη γερμανική κατοχή και τον Εμφύλιο ξεκινάει τις επόμενες ημέρες η άρτια οργανωμένη ομάδα του φιλόδοξου Ελληνα Ιντιάνα Τζόουνς Γιώργου Πάνου. Εξοπλισμένοι με χάρτες και υπερσύγχρονα μηχανήματα ανιχνευτών και με την ελπίδα οι μύθοι, οι φήμες και τα «σημάδια» να ξεπηδήσουν από τη σφαίρα της φαντασίας στην πραγματικότητα, οι επίδοξοι κυνηγοί σκοπεύουν να οργώσουν απ’ άκρη σ’ άκρη τον παράδεισο των χαμένων θησαυρών, προκειμένου να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.
Υστερα από δεκάδες χρόνια στη θάλασσα και στο τιμόνι καραβιών, ο καπετάνιος Γιώργος Πάνου αποφάσισε να τα αφήσει όλα πίσω του και να προχωρήσει κάνοντας το χόμπι του επάγγελμα: «Επειτα από τόσα χρόνια στις θάλασσες, καταλαβαίνετε ότι είδα και άκουσα πολλά. Από παιδί συγκεντρώνω στοιχεία για τους χαμένους θησαυρούς με την ελπίδα κάποια στιγμή να μπορέσω να τους φέρω στο φως της ημέρας. Η στιγμή λοιπόν έφθασε τόσο για μένα όσο και για τους ανθρώπους που έχω δίπλα μου, την ομάδα μου, η οποία αποτελείται από αξιόλογα και έμπειρα στον τομέα τους άτομα» επεσήμανε στην «Espresso της Κυριακής» και πρόσθεσε:
«Είμαστε πλέον πανέτοιμοι για τη μοναδική αυτή εκστρατεία. Εχουμε επικεντρωθεί σε περιοχές και έχουμε ήδη ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την έκδοση όλων των νόμιμων εγγράφων που ορίζει η ελληνική νομοθεσία για να προχωρήσουμε στις ανασκαφές. Δεν είμαστε αρχαιοκάπηλοι, ούτε χρυσοθήρες. Ο,τι κάνουμε θα είναι απολύτως νόμιμο και θα επιβλέπεται από τις αρμόδιες αρχές».
1. Λευκάδα, τα σερβικά σεντούκια
Σύμφωνα με τον κ. Πάνου, «η αρχή θα γίνει από τη Λευκάδα. Αν όλα πάνε καλά με τα απαραίτητα έγγραφα, θα είμαστε έτοιμοι τον επόμενο μήήνα να μεταβούμε στο νησί και να αναζητήσουμε τον αμύθητο βασιλικό θησαυρό που έκρυψε στην περιοχή το 1817 η πριγκίπισσα της Σερβίας, προκειμένου να σωθεί από ληστρικές επιθέσεις» σημείωσε και συνέχισε εξηγώντας πως «πρόκειται για έναν θησαυρό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που βρίσκεται θαμμένος στην περιοχή του Πόρου. Από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει είμαστε σίγουροι για την ακριβή τοποθεσία, όπως και για το τι περιλαμβάνει. Από πανάκριβα διαμάντια και κοσμήματα μέχρι δεκάδες μπαούλα με νομίσματα, τιμαλφή, πανάκριβα αντικείμενα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους».
2. Μεγανήσι, γαλλικά ναπολεόνια
Οπως μας αποκάλυψε ο καπετάνιος, τόσο το νησί της Λευκάδας όσο και το Μεγανήσι έχουν μαγνητίσει το ενδιαφέρον του εδώ και χρόνια, καθώς και στις δύο περιπτώσεις οι φήμες για χαμένους θησαυρούς δεν σβήνουν, παρά το πέρασμα των χρόνων, και οι κάτοικοι είναι σίγουροι ότι πατούν πάνω σε χρυσό. Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι παράνομα προσπάθησαν να τους βρουν, αλλά δεν τα κατάφεραν.
«Εκτός από τον βασιλικό θησαυρό στον Πόρο, στο Μεγανήσι κατά καιρούς κάποιοι έχουν βρει γαλλικά ναπολεόνια, νομίσματα, τα οποία μαρτυρούν ότι στην περιοχή κρύβεται ένας μεγάλος θησαυρός. Εμείς από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει είμαστε σχεδόν σίγουροι για την ακριβή τοποθεσία και θα κινηθούμε αναλόγως» τόνισε ο Γιώργος Πάνου και μας εξήγησε τα σημάδια που μαρτυρούν την ύπαρξή του:
«Συνήθως, στην περιοχή όπου μπορεί να βρίσκεται ένας θησαυρός υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια, όπως πηγές νερού, κάποιο μεγάλο δέντρο, σφραγισμένες σπηλιές και πολλά άλλα, τα οποία οι κάτοικοι βλέπουν καθημερινά αλλά δεν μπορούν να φανταστούν τι μπορεί να κρύβουν. Αν κάποιος τα ερμηνεύσει σωστά, τότε θα φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα».
3. Κορινθία, οι λίρες των Αγγλων
Στο στόχαστρο του Ελληνα Ιντιάνα Τζόουνς βρίσκεται και η Κορινθία, μια περιοχή που όπως λέει είναι διάσπαρτη με θησαυρούς: «Και ποιος δεν έχει ακούσει ότι αφενός κατά τα χρόνια της Αντίστασης “έβρεχε” ο ουρανός χρυσές λίρες και αφετέρου ότι ο πολιτισμός που είχε αναπτυχθεί στην αρχαία Κόρινθο άφησε τα χρυσά απομεινάρια του σε βάθος ολίγων μέτρων! Στην πρώτη περίπτωση οι διαδόσεις μιλάνε για τενεκέδες γεμάτους με χρυσές λίρες που τις πετούσαν οι Αγγλοι και μερικοί αντί να τις δίνουν στον αγώνα πήγαιναν και τις έθαβαν. Χαρακτηριστικά γίνεται αναφορά για το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, που βρίσκεται στο όρος Φωκά, στην περιοχή Βόχας, και το οποίο κατά καιρούς έχουν κατασκάψει διάφοροι τύποι επειδή είχαν την πληροφορία για κιβώτια με λίρες» τόνισε ο κ. Πάνου.
4. ...και η χρυσή άμαξα σε τούνελ της αρχαίας Σικυώνας
Ο κ. Πάνου προσθέτει: «Ωστόσο, εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει πολύ και θεωρούμε ότι έχουμε αρκετά στοιχεία για να το εντοπίσουμε είναι ο μύθος-θρύλος που γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι για την ύπαρξη ενός τούνελ μεταξύ αρχαίας Σικυώνας και αρχαίας Κορίνθου, όπου είναι… παρκαρισμένη η χρυσή άμαξα ενός βασιλιά! Δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο αυτή τη στιγμή. Ο χρόνος θα δείξει και ίσως σας εκπλήξει ευχάριστα».
Οπως πάντως λέει ο κ. Πάνου, «καμιά πληροφορία δεν πρέπει να μένει ανεκμετάλλευτη. Πρέπει αυτοί οι θησαυροί να βγουν πάση θυσία στην επιφάνεια. Χρειάζεται όμως και πολύ μεγάλη προσοχή κατά την ανασκαφή και αυτό γιατί υπάρχει η πιθανότητα να είναι παγιδευμένοι με εκρηκτικά, νάρκες και άλλες παγίδες, που μπορεί να αποβούν μοιραίες. Καταλαβαίνετε ότι εκτός από το οικονομικό ρίσκο που παίρνουμε, και το οποίο ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ, υπάρχει και κίνδυνος για την ίδια τη ζωή μας. Πιστεύουμε όμως ότι αξίζει τον κόπο να ρισκάρουμε».
5. Θεσσαλία, οθωμανικά πεντόλιρα
Η ομάδα κυνηγών των ελληνικών χαμένων θησαυρών έχει ακόμη πληροφορίες για κρυμμένα μπαούλα με λίρες και πετράδια στην περιοχή της Θεσσαλίας, τις οποίες δεν σκοπεύει να αφήσει ανεκμετάλλευτες.
«Ανάμεσα σε Λάρισα και Βόλο έχουμε αναφορές για χρυσά νομίσματα και πολύτιμα πετράδια από την Τουρκοκρατία. Εκεί, οι Τούρκοι διοικητές, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, έκρυβαν μπαούλα με χρυσά πεντόλιρα με την ελπίδα ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία θα ανακαταλάμβανε τα εδάφη και αυτοί θα επέστρεφαν να ξαναβρούν τα πλούτη τους» ανέφερε ο καπετάνιος.
6. Ζάκυνθος, φλουριά κωνσταντινάτα
Ο καπετάνιος μας δίνει ακόμη ένα στίγμα θησαυρού: «Είναι αρκετές οι περιοχές που μας έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον. Οπως η Ζάκυνθος και η περιοχή Στροφάδια, όπου πρόσφατα δύο αδέλφια πήγαν για κυνήγι και βρήκαν κωνσταντινάτα. Κοντός ψαλμός αλληλούια, λοιπόν. Οταν έρθει με το καλό η ώρα, τότε θα μιλήσουμε με αποδείξεις. Κάντε υπομονή».
Τέλος, ένας ακόμη στόχος της φιλόδοξης ομάδας είναι και τα ναυάγια που βρίσκονται διάσπαρτα στις ελληνικές θάλασσες. Πλοία που έχουν βυθιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου αλλά και αεροπλάνα που έχουν καταρριφθεί στη θάλασσα και μετέφεραν χρυσό είναι περιζήτητοι στόχοι. Βεβαίως, αν και υπάρχουν αξιόπιστες ιστορικές πηγές, εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν, μιας και εκτός από τη γνώση του σωστού σημείου χρειάζονται και καταδυτικές ικανότητες και εξοπλισμός. Και ένας τέτοιος ικανότατος και έμπειρος δύτης βρίσκεται ήδη στο πλευρό του Γιώργου Πάνου.