[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]Η Κλεοπάτρα ήταν η τελευταία βασίλισσα της Αρχαίας Αιγύπτου. Η βασιλεία της σήμανε το τέλος της ελληνιστικής και την αρχή της ρωμαϊκής περιόδου στην ανατολική Μεσόγειο. Κόρη του βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίου του Αυλήτη, η Κλεοπάτρα αναγκάστηκε σε ηλικία μόλις δεκαοχτώ χρονών να αναλάβει το τεράστιο βάρος της διοίκησης ενός βασιλείου υπό διάλυση, με τους ισχυρούς Ρωμαίους να είναι κύριοι της περιοχής.
Η πολιτική της Κλεοπάτρας ήταν τολμηρή αλλά ρεαλιστική και βασίστηκε κυρίως στην στην ελληνιστική παράδοση. Οι ίντριγκες, οι δολοπλοκίες, οι συνωμοσίες και οι δηλητηριάσεις, οι συμβιβασμοί και οι προδοσίες βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη.
Κλεοπάτρα: η καλονή και "μοιραία γυναίκα"!
Ο ιστορικός τέχνης Πάολο Μορένο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, προχώρησε σε μία μεγάλη έρευνα με στόχο την ανάπλαση της εξωτερική εικόνας της Κλεοπάτρας. Το αποτέλεσμα, είναι άκρως παραστατικό.
Mια μικρόσωμη Ελληνίδα με λεπτό σώμα, γεμάτο καμπύλες, με ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια.Τα μάγουλα της ήταν τριγωνικά, η μύτη στενή ενώ το κάτω χείλος της προεξείχε αρκετά λόγω του κληρονομικού προγναθισμό της δυναστείας των Πτολεμαίων, στους οποίους ανήκε η Κλεοπάτρα .
Ο δρ Μορένο υποστηρίζει πως το πόσο μικροκαμωμένη ήταν η Κλεοπάτρα, φαίνεται από ένα ιστορικό επεισόδιο του 48 π.Χ.: η εικοσάχρονη τότε γυναίκα, για να συναντηθεί στην Αλεξάνδρεια με τον Καίσαρα, έδωσε διαταγή να την μεταφέρουν τυλιγμένη σ´ ένα μικρών διαστάσεων χαλί!
"Μαύρη και άσχημη η Κλεοπάτρα", λένε οι Άγγλοι.
Εντελώς αντίθετη άποψη από αυτή του δρ. Μορένο, παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε πριν από δύο χρόνια στο BBC. Σύμφωνα με αρχαιολόγους οι οποίοι ανακάλυψαν τον σκελετό της αδερφής της Αρσινόης, η Κλεοπάτρα είχε ρίζες αφρικ��νικές!
Το ντοκιμαντέρ του BBC είχε τίτλο: "Κλεοπάτρα: Το πορτρέτο μιας δολοφόνου" παρουσίασε την ανάλυση των λειψάνων που ανακαλύφθηκαν σε έναν τάφο στην περιοχή της Εφέσου στη σημερινή Τουρκία.
Με τη μέθοδο της ψηφιακής αναπαράστασης και μέσω της ανθρωπολογικής ανάλυσης, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο σκελετός που βρήκαν ανήκει στην αδερφή της Κλεοπάτρας, Αρσινόη. Οι "ιστορικές φήμες", λένε πως η Κλεοπάτρα έβαλε τον ίδιο τον εραστή της, τον Μάρκο Αντώνιο, να δολοφονήσει την αδελφή της όταν εκείνη ήταν περίπου είκοσι ετών. Από εκεί προκύπτει και ο τίτλος του ντοκιμαντέρ "Κλεοπάτρα, το πορτρέτο μιας δολοφόνου".
"Η Αρσινόη είχε Αφρικανή μητέρα, συνεπώς η καταγωγή της Κλεοπάτρας δεν ήταν Ελληνική -Καυκάσια", ανακοίνωσαν οι επικεφαλής της έρευνας.
Καθηγήτρια του Campridge απαντάει με στοιχεία στην "κακοήθεια" του ντοκιμαντέρ.
Η απάντηση στους ισχυρισμούς των βρετανών έρχεται από την καθηγήτρια του Κέμπριτζ Μέρι Μπιρντ:
"Πρώτον η Αρσινόη δολοφονήθηκε μεν στα σκαλιά του ναού της Αρτέμιδας στην Εφεσο, όμως δεν γνωρίζουμε πού είναι ο τάφος της.
Δεύτερον, ο σκελετός που εξετάστηκε ανήκει σε κορίτσι 15-18 ετών και η Αρσινόη ήταν τουλάχιστον 20.
Τρίτον, το κρανίο αυτό είχε ανακαλυφθεί απ΄την δεκαετία του ΄20 και είχε χαθεί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο άρα δεν ξέρουμε αν είναι αυτό που τώρα παρουσιάζεται.
Τέταρτον και σημαντικότερο, δεν ξέρουμε αν η Κλεοπάτρα και η Αρσινόη είχαν και ίδια μητέρα εκτός από τον πατέρα τους που ήταν εξακριβωμένα ο Πτολεμαίος. Οι αρχαίες πηγές δεν αναφέρουν το όνομα της μητέρας της Κλεοπάτρας, ώστε να είμαστε σίγουροι."