μπεμπα Trial moderators
| Θέμα: Νέο εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Τετ 25 Απρ 2012, 08:25 | |
| [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]Αναμένεται να δοθεί σύντομα η άδεια και στην Ελλάδα Η αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε ότι σύντομα αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για το νέο τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο Menveo για τον μηνιγγιτιδόκοκκο, ώστε να γίνεται ακόμη και σε δίχρονα Ελληνόπουλα, που έως σήμερα γίνεται σε παιδιά άνω των 11 ετών.
Το νέο εμβόλιο που τον τελευταίο χρόνο είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά καλύπτει τις τέσσερις βασικότερες οροομάδες του Neisseria meningitides (Α, C, W135 και Υ).
Η κ. Θεοδωρίου, καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και λοιμωξιόλογο, πρόσθεσε ότι στις ΗΠΑ και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες το εμβόλιο έχει πάρει άδεια για να χορηγείται σε παιδιά ηλικίας από δύο ετών και άνω.
«Ανάλογη έγκριση αναμένεται να δοθεί σύντομα και για την Ελλάδα», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ασφαλές εμβόλιο, το οποίο μπορεί να χορηγηθεί μαζί με άλλα εμβόλια και προσφέρει μακρόχρονη προστασία. Προσέθεσε δε, ότι το νέο εμβόλιο περιορίζει τη διασπορά του μικροβίου, με αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες μετάδοσης της νόσου εντός της κοινότητας.
Τη μοναδική ασπίδα έναντι της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, μιας απειλητικής για τη ζωή ασθένειας, αποτελεί η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Μηνιγγίτιδας και της Παγκόσμιας Εβδομάδας Εμβολιασμού (21-27 Απριλίου), η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας, Καθηγήτρια Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού.
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μεταδίδεται μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων (βήχας, φτάρνισμα) και του σάλιου (φιλί) και μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν διατρέχουν τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι. Προκαλείται από το βακτήριο Neisseria Meningitidis (ή μηνιγγιτιδόκοκκος), εξελίσσεται ταχύτατα και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο μέσα σε διάστημα 24-48 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων.
Κάθε χρόνο καταγράφονται 500.000 περιστατικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 5%-10% των ατόμων που προσβάλλονται από τη νόσο θα χάσει τη μάχη με το θάνατο, ακόμη κι αν λάβει εγκαίρως την κατάλληλη θεραπεία.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας που έδωσε στη δημοσιότητα η κ. Κρεμαστινού, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2010, δηλώθηκαν συνολικά 531 κρούσματα μηνιγγίτιδας. Τα περισσότερα εμφανίστηκαν σε βρέφη και παιδιά έως 4 ετών. Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών, σε αντίθεση με προηγούμενα έτη όπου οι ηλικιακές ομάδες που ακολουθούσαν ήταν 5 - 9 ετών και 10-14 ετών.
Τα περισσότερα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σημειώθηκαν κατά τους χειμερινούς μήνες και στην αρχή της άνοιξης. Αντίθετα, τα κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας σημειώθηκαν ως επί το πλείστον από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο.
Η θνητότητα από μηνιγγίτιδα, την οποία προκάλεσε ο μηνιγγιτιδικόκκος, έφθασε στο 6,9% το 2010 έναντι 5,9% το 2009.
Στα μέτρα πρόληψης της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, εκτός από τον εμβολιασμό, περιλαμβάνονται επίσης: η τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής (καλό πλύσιμο των χεριών και η κάλυψη του στόματος όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε), η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, καθώς και η χορήγηση χημειοπροφύλαξης όταν κάποιος από το περιβάλλον μας έχει νοσήσει. | |
|