μπεμπα Trial moderators
| Θέμα: Πορεία προς τη Βουλή και κατάθεση στεφάνων για τη Γενοκτονία των Αρμενίων Κυρ 22 Απρ 2012, 09:33 | |
| [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.] Με πορεία προς τη Βουλή, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και ομιλία στο Πολεμικό Μουσείο ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Αρμενίων από το κίνημα των Νεότουρκων το 1915.
Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, εκπροσώπων των κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Εκκλησίας, καθώς επίσης εκπροσώπων πρεσβειών και ξένων ακολούθων Άμυνας.
Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας για τα 97 χρόνια από την 24η Απριλίου 1915, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας περισσότερων από 1,5 εκατ. Αρμενίων, τόνισε ότι πρόκειται για «μία υπόμνηση προς τη διεθνή κοινότητα ότι δεν πρέπει ποτέ ξανά να ανεχθεί τέτοιες πρακτικές και ότι θα πρέπει να περιφρουρεί με κάθε μέσο τον απόλυτο σεβασμό την αξία του Ανθρώπου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή της Αρμενικής κοινότητας στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα «αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας».
Αναφέρθηκε επίσης στις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, σχέσεις που όπως είπε, έχουν σφίξει ακόμα περισσότερο μέσα από τον πολιτισμό και ειδικότερα με την πρόσφατη υπογραφή μνημονίου συναντίληψης με την Αρμενική ηγεσία.
Μίλησε, επίσης για το ειδικό αφιέρωμα στην Αρμενία που θα γίνει τον Μάιο στην έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης, όπου θα εκτεθεί το πρώτο βιβλίο, 500 ετών, που τυπώθηκε στην Αρμενική γλώσσα, ενώ παράλληλα συνεχάρη την Αρμενία για τη διεθνή αναγνώριση του βιβλίου Ερεβάν, του Αιγύπτιου Ζιλμπέρ Σινουέ.
Καταλήγοντας, ο κ. Γερουλάνος επεσήμανε τη δυνατότητα εξέλιξης της συνεργασίας των δύο κρατών στον τομέα του τουρισμού, ενώ χαιρέτισε την εκδήλωση εκ μέρους και του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
Ως ένα από τα κορυφαία εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, χαρακτήρισε την γενοκτονία ο κ. Γρηγόρης Νιώτης, αντιπρόεδρος της Βουλής, εκ μέρους του ελληνικού Κοινοβουλίου. «Είναι κοινοί οι δρόμοι που μας ενώνουν με τους Αρμένιους. Μας ενώνουν θυσίες αίματος και οράματα ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας για τις σχέσεις των δύο λαών.
Επισήμανε επίσης την άριστη συνεργασία των δύο κοινοβουλίων, ενώ τόνισε ότι το Αρμενικό ζήτημα αποτελεί εμπόδιο για τη διαμόρφωση σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ χαρακτηρίζοντας ως επιβεβλημένη πράξη για την αναγκαία υπέρβαση για την ομαλοποίηση το άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας προς την Αρμενία και την άρση του αποκλεισμού.
«Η Ελλάδα υποστηρίζει ενθέρμως την οριστική επίλυση της διαφοράς, το οποίο παραμένει ανοιχτό ζήτημα» δήλωσε ο κ. Νιώτης διαβεβαιώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα».
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής γεωστρατηγικής Νίκος Λυγερός ο οποίος επεσήμανε ότι οι σφαγές των Nεότουρκων ξεκινούν από το 1893 και συνέχισαν έως το 1923, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή είναι η αληθινή περίοδος της μεγαλύτερης γενοκτονίας της ανθρωπότητας η οποία δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί», με συνολικά, περισσότερα από 2,5 εκατ. δολοφονημένους.
Ο κ. Λυγερός αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της διασποράς στην αναγνώριση λέγοντας: «Να μην περιμένουμε από το κράτος της Αρμενίας αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς εδώ και σε όλο τον κόσμο».
Τόνισε επίσης την ανάγκη για ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων, κάτι που έχουν ήδη πραγματοποιήσει άλλες χώρες όπως η Ελβετία και η Σλοβακία.
Ο προεδρεύων της εκδήλωσης κ. Αγκόπ Αρετζιάν τόνισε με τη σειρά του ότι «οι Αρμένιοι δεν είναι εξ ορισμού αντίθετοι στο διάλογο με την Τουρκία», προσθέτοντας ως βασική προϋπόθεση την αναγνώριση της Γενοκτονίας και των συνεπειών που απορρέουν από αυτή εκ μέρους της Τουρκίας, ενώ ζήτησε πλήρη δικαίωση του Αρμενικού ζητήματος.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης ο πρέσβης της δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα Γκαγκίκ Γαλατσιάν, η κα Άννα Παπαδημητρίου Τσάτσου, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και εκπρόσωπος της Αρμενικής νεολαίας στην Ελλάδα.
Μηνύματα απέστειλαν επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. | |
|