μπεμπα Trial moderators
| Θέμα: Οι Τούρκοι διεκδικούν το κουλούρι Θεσσαλονίκης! Πεμ 05 Απρ 2012, 07:34 | |
| [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]Ο πρόεδρος της Ένωσης των Κουλουράδων και Αρτοποιών της Τουρκίας ΟΖεκί Σαμί Οζντεμίρ κατέθεσε αίτηση στην Εμπορική Ένωση της Κωνσταντινούπολης για να πάρουν τη διεθνή πατέντα για το κουλούρι, το «σιμίτ» όπως το αποκαλούν οι γείτονές μας. Ο Οζντεμίρ, που «φοβάται» για τις διεκδικήσεις των Ελλήνων, σε δηλώσεις του αναφέρει πως «δεν θα αφήσουμε στους Έλληνες το ‘σιμίτ’, το οποίο είναι ένα είδος 600 ετών που απολαμβάνουμε από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το ‘σιμίτ’ είναι μέρος της τουρκικής κουλτούρας».
Ο ίδιος τονίζει ότι μέσω του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας και μέσω των Επιμελητηρίων οι γείτονές μας θα πάρουν την πατέντα για το κουλούρι. Δηλαδή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της Ένωσης Κουλουράδων και Αρτοποιών, αν οι Τούρκοι πετύχουν το στόχο τους, θα πρέπει να πληρώνουμε κάποιο αντίτιμο για την πατέντα τους! Η τουρκική εφημερίδα «Star» για το θέμα έχει τίτλο «Δεν θα αφήσουμε το κουλούρι στα χέρια των Ελλήνων». Ο Οζντεμίρ, μάλιστα, δείχνοντας πόσο φοβάται τους Έλληνες για τις πατέντες τους, τονίζει: «Προσπαθούν να πάρουν την πατέντα για τον μουσακά, τον μπακλαβά, δεν θα αφήσουμε να μας πάρουν το κουλούρι, το εθνικό μας προϊόν».
Από το Βυζάντιο
Βέβαια, είναι σε όλους γνωστό ότι το κουλούρι είναι ένα αρτοποιητικό προϊόν που εμφανίζεται στη διατροφή του ανθρώπου από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια. Γίνεται γνωστό την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και εμφανίζεται κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη. Η λέξη κουλούρι προέρχεται από τη βυζαντινή λέξη «κολλίκιον», που αναφέρεται σε πολλά βυζαντινά κείμενα.
Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι το επάγγελμα του αρτοποιού – κουλουροποιού ασκούσαν κατά κύριο λόγο Έλληνες από την Ήπειρο. Η παράδοση λέει ότι το σχήμα της κεφαλής των Ηπειρωτών προέρχεται από το βάρος της τάβλας των κουλουριών που κουβαλούσαν στο κεφάλι τους οι πωλητές. Γνωστή είναι επίσης και η ευχή της Ηπειρώτισσας μάνας προς το αγόρι της, η οποία με ένα χτύπημα στο κεφάλι έλεγε: «Άντε και στην Πόλη κουλουρτζής | |
|