μπεμπα Trial moderators
| Θέμα: Και όμως ο καρκίνος του μαστού χτυπάει και τους άνδρες Πεμ 22 Μαρ 2012, 04:25 | |
| [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]O καρκίνος του μαστού στον άνδρα είναι ο καρκίνος που σχηματίζεται από τον ιστό του μαστού στους άνδρες. Αν και είναι πιο συχνή νόσος στις γυναίκες, ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται σε μικρό ποσοστό και στους άνδρες, κυρίως μεγάλης ηλικίας. Οι άνδρες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο έχουν πολλές πιθανότητες για ίαση, αν και πολλοί είναι αυτοί που παρόλο που παρατηρούν κάποιο ασυνήθιστο, ύποπτο σύμπτωμα καθυστερούν να επισκεφτούν ιατρό με αποτέλεσμα κατά τη στιγμή της διάγνωσης η νόσος να είναι προχωρημένη.
Συμπτώματα
Τα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του μαστού στους άνδρες μπορεί να περιλαμβάνουν:
- ανώδυνο εξόγκωμα ή πάχυνση του δέρματος του μαστού
- αλλαγές στο δέρμα που καλύπτει το στήθος, όπως ρυτίδωση ή ερυθρότητα
- αλλαγές στην θηλή του μαστού, όπως ερυθρότητα, ρυτίδωση, ή εισολκή
- έκκριση υγρού από τη θηλή
Αιτίες
Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τον καρκίνο του μαστού στους άνδρες. Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται όταν κάποια κύτταρα του μαστού αρχίσουν να αυξάνονται υπερβολικά, διαιρούνται ταχύτερα από ότι τα υγιή, σχηματίζουν έναν όγκο που μπορεί να εξαπλωθεί (μεταστάσεις) σε γειτονικούς ιστούς, στους λεμφαδένες ή σε άλλα μέρη του σώματος.
Γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου μαστού
Μερικοί άνδρες κληρονομούν μεταλλαγμένα γονίδια από τους γονείς τους, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Μεταλλάξεις σε ένα από τα πολλά γονίδια, ειδικά ένα γονίδιο που ονομάζεται BRCA2, θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Μεταλλάξεις στο γονίδιο αυτό μπορούν να προσδιοριστούν στο εργαστήριο με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού.
Παράγοντες κινδύνου
- Ηλικία. Συχνότερα η νόσος εμφανίζεται σε άνδρες 60-70 ετών
- Ορμονοθεραπεία - Έκθεση σε οιστρογόνα. Θεραπεία με φαρμακευτικά σκευάσματα οιστρογόνων όπως σε περιπτώσεις καρκίνου προστάτη, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου μαστού
- Οικογενειακό ιστορικό. Η παρουσία πρώτης βαθμίδος συγγενούς με τη νόσο αυξάνει επίσης τον κίνδυνο
- Σύνδρομο Klinefelter. Γενετικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από παρουσία περισσότερων από ένα Χ χρωμοσώματα σε άρρενες. Αποτέλεσμα είναι η ανώμαλη ανάπτυξη των όρχεων και η παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας οιστρογόνων.
- Ηπατοπάθειες. Για παράδειγμα, κίρρωση ήπατος, κατά τις οποίες διαταράσσεται η παραγωγή ορμονών με αποτέλεσμα αύξηση των οιστρογόνων
- Παχυσαρκία. Λόγω αυξημένης παρουσίας λιποκυττάρων τα οποία μετατρέπουν τα ανδρογόνα σε οιστρογόνα
- Ακτινοβολία. Η λήψη υψηλών δόσεων ακτινοβολίας στον θώρακα (πχ. ακτινοθεραπεία) αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης
Διάγνωση
Πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ιατρό με:
- Κλινική εξέταση μαστών – Ψηλάφηση
- Μαστογραφία
- Υπερηχογράφημα μαστών
- Βιοψία δια λεπτής βελόνης, κατά την οποία ένας ύποπτος όγκος στο μαστό παρακεντάται εξωτερικά και το υλικό που απομονώνεται αποστέλλεται προς κυτταρολογική εξέταση
Σταδιοποίηση
Πρόκειται για καθορισμό της έκτασης της νόσου (τοπική ή μεταστατική νόσος) και πραγματοποιείται μέσω απεικονιστικού ελέγχου, όπως:
- Ακτινογραφία θώρακα
- Αξονικές τομογραφίες (κοιλιάς, θώρακα, εγκεφάλου)
- Σπινθηρογράφημα οστών
Η έκταση της νόσου χαρακτηρίζεται αναλόγως με το στάδιο (Ι έως ΙV) με το στάδιο Ι να είναι πιο περιορισμένη και το στάδιο IV πιο εκτεταμένη νόσος.
Θεραπεία
- Χειρουργική. Συνήθως πρόκειται για ολική αφαίρεση του μαζικού αδένα (μαστεκτομή) μαζί με περιοχικούς λεμφαδένες
- Χημειοθεραπεία. Χορηγείται είτε μετά την χειρουργική θεραπεία σαν συμπληρωματική θεραπεία για να «σκοτώσει» κάθε πιθανό εναπομείναν καρκινικό κύτταρο είτε σε περιπτώσεις προχωρημένων ανεγχείρητων όγκων
- Ακτινοθεραπεία. Συνήθως συμπληρωματική μετά το χειρουργείο
- Ορμονοθεραπεία. Χορηγείται σε ορμονο-ευαίσθητους όγκους | |
|